Gostinsko turistični zbor Slovenije
Ljubljana, 12. avgust 2014
Natisni članek Pošlji članek po elektronski pošti

Obvestilo Nadškofijskega arhiva Ljubljana za turistične vodnike

 Iz Nadškofijskega arhiva Ljubljana so nas zaprosili, da turistične vodnike seznanimo z osnovnimi informacijami o poteku raziskovanja v njihovem uradu, saj obiskovalce iz tujine pogosto nanje napotijo prav turistični delavci.

Nadškofijski arhiv Ljubljana
Krekov trg 1, Ljubljana

 

Ker se na Nadškofijski arhiv Ljubljana (Krekov trg 1, Ljubljana) pogosto obračajo tujci (predvsem Američani), ki jih k nam napotijo tudi slovenski turistični vodiči, pošiljam nekaj napotkov in osnovnih pravil, ki so v našem arhivu v veljavi. Na ta način bi namreč lahko naše in vaše delo teklo enostavneje, skladneje, bilo bi bolj učinkovito in predvsem veliko lažje za vse udeležene strani.

Za obisk v našem arhivu se je treba predhodno naročiti – nekaj dni pred tem nas pokličete ali nam sporočite po elektronski pošti in si rezervirate prostor ter naročite gradivo (naenkrat vam pripravimo tri matične knjige – s tem, da imate možnost zamenjave le-teh ob 10. in 12. uri).
Arhiv je odprt vsak dan v tednu, od ponedeljka do petka; v ponedeljek od 8.00 do 15.30, vse ostale dni od 8.00 do 13.30. Vsako leto je arhiv zaprt med 1. in 20. avgustom. V čitalnici arhiva je dovoljeno uporabljati le navaden svinčnik. Fotografiranje je dovoljeno, vendar ne v čitalnici, temveč v sprejemnici pod nadzorom dežurnega arhivista.

V primeru obiskovalcev iz tujine smo prilagodljivi, vendar je naša čitalnica omejena z 12 delovnimi prostori, zato je veliko lažje, če se tudi oni (če je le mogoče) vnaprej napovejo in obenem tudi naročijo gradivo. To lahko za njih stori tudi kdo drug (sorodnik ali znanec), lahko pa nas tudi pokličejo na telefonsko številko 00386 1 234 75 70 ali pišejo na arhiv.lj@rkc.si.
Pa še nekaj členov iz našega pravilnika:
1. Cerkvene matične knjige in družinske knjige (status animarum) so dostopni sto let po svojem nastanku.
2. Matičnih knjig ni dovoljeno prepisovati ali fotografirati v celoti. Zoper kršitelja ukrepa vodja arhiva tako, da mu prepove nadaljnjo uporabo matičnih knjig. V izjemnih primerih da dovoljenje za fotografiranje arhivskega gradiva samo vodja arhiva.
3. Ko uporabnik prvič prosi za uporabo gradiva, izpolni matični list uporabnika.
4. O uporabnikih se vodi dnevna evidenčna knjiga, v katero se ob vsakem obisku vpišejo podatki o uporabniku in gradivu, ki ga je uporabljal.
5. Naročeno gradivo izroči uporabniku na določenem mestu arhivski delavec v čitalnici. Za vsa pojasnila v zvezi z arhivskim gradivom se uporabnik obrača na službujočega arhivista.
6. Uporabnik mora po uporabi vrniti gradivo nepoškodovano in gmotno odgovarja za morebitne poškodbe ali uničenje gradiva.
7. Pri delu z arhivskim gradivom je uporabnik dolžan paziti, da ohrani zaporedje spisov in da gradiva ne poškoduje. Zlasti ni dovoljeno pisati ali podčrtavati izvirnih besedil, jih uporabljati za podlago pri pisanju, se nanje naslanjati ali spreminjati način, kako so bili urejeni. Knjige je dovoljeno uporabljati le na pultih, ki so za to določeni.
8. Na delovni mizi v čitalnici imajo lahko uporabniki poleg arhivskega gradiva le tiste pripomočke, ki jih nujno potrebujejo pri uporabi. To so papir, navaden svinčnik in računalnik. Strogo je prepovedana uporaba flomastrov, nalivnih peres in korekturnih pripomočkov.
9. Uporabniku, ki se v čitalnici obnaša neprimerno ali poskuša skrivaj odtujiti arhivsko gradivo, vodja arhiva prepove dostop v čitalnico in, če je potrebno, kršitelja prijavi policiji.

Julijana Visočnik, arhivistka
 

O nas:

Turistično gostinska zbornica Slovenije

Dimičeva 13, 1000 Ljubljana


T: 01 58 98 230

F: 01 58 98 224


E-naslov: info@tgzs.si

 

ID za DDV: SI 62178954
Matična št: 3988384

TRR: SI56 0310 0100 2578 617

Pošlji povpraševanje:

*
*
*
*
npr.: 15
 
* obvezna polja
 
Pošlji
© Turistično gostinska zbornica Slovenije, 2012! Vse pravice pridržane! | Avtorji: Plior InfoTech & Sona